amsterdam

Wij doen verslag

Terug

workshop meetellen onderzoekt participatie-missers

11 november 2020

Het team van Meetellen in Amsterdam is gevraagd om tijdens de “Week van de Participatie” een workshop te geven over hun kennis en expertise.

Even iets anders dan een presentatie dachten het Team Meetellen in Amsterdam. Hun workshop tijdens de Week van de Participatie opende met een rollenspel waarin ervaringsdeskundige teamleden waargebeurde ‘participatie-missers’ (van professionals) uitspeelden. Geput uit eigen ervaringen met de ondersteuning die sommigen van hen ontvingen bij werk en re-integratie. Enkele voorbeelden van de missers: geen contact maken en gebrek aan passende ondersteuning. Aan het publiek de schone taak deze missers te spotten waarna een korte discussie volgde.

Zelfstandig onderzoeker en deelnemer van de workshop, Saskia Andriessen, deelde haar ervaring over de workshop met ons:

“Ik vond de aanpak heel leuk, het rollenspel was heel goed gespeeld en ook wel grappig. Ook heb ik inhoudelijk een hoop geleerd over wie Meetellen is en welke doelen jullie hebben”._

Dit doel is hoofdzakelijk de stem laten horen van Amsterdammers in een kwetsbare situatie, en middels onderzoek het sociale domein te verbeteren.

De workshop sloot af met uitleg over de wijze waarop ervaringsdeskundigheid wordt ingezet bij Meetellen. Een teamlid vertelde over zijn rol als ervaringsdeskundig co-onderzoeker in een onderzoek naar de winteropvang. Saskia concludeerde hierbij:

“Ik vond het voorbeeld van Jeroen heel illustratief, antwoorden van deelnemers van de winteropvang konden beter worden geplaatst dankzij zijn rol. Meetellen weet wáár mensen te vinden en hoe mensen aan te spreken. Dat kan je als gemiddelde onderzoeker niet maar wel als ervaringsdeskundige”._

Site by Alsjeblaft!