amsterdam

Wij doen verslag

Terug

Even voorstellen: teamleden Claartje en Ireen

09 mei 2022

Leer het team beter kennen! Ireen en Claartje stellen zich in een dubbelinterview voor en vertellen waarom ze het werken bij Meetellen zo bijzonder vinden.

Hoe ben je bij Meetellen terechtgekomen?

Claartje:
Ik werk ook in de boekbinderij van de Regenboog Groep en Meetellen was door hen gevraagd om een tevredenheidsonderzoek op te zetten. Bij de Regenboog Groep weten ze dat ik het leuk vind om mee te denken. Daarom vroegen ze mij ze of ik zin had om voor het onderzoek van Meetellen deel te nemen aan een klankbordgroep over het onderzoek.

Toen ik onderdeel was van de klankbordgroep en merkte dat wij als deelnemers van de Regenboog Groep echt mee mochten denken, werd ik helemaal blij! Zo mochten we meebeslissen wat belangrijke thema’s waren en hoe de vragen het best geformuleerd konden worden. In andere enquêtes ging het nooit over mij, en nu eindelijk een keer wel!

Het leek me super leuk om bij deze club te werken, waar de mensen bovendien ook nog eens heel aardig waren. Toevallig dachten zij daar hetzelfde over – en ik heb geen moment spijt gehad. Het doet mij heel erg goed dat ik het idee heb dat we een verschil kunnen maken. Dat we voor mensen opkomen die anders misschien niet gehoord worden, en dat die (weer) gaan meetellen.

Wat is je belangrijkste motivatie om bij Meetellen te werken?

Ireen:
Bij Meetellen kan ik doen waar ik naar mijn idee ‘goed’ in ben, waar ik me bekwaam in voel. Ik heb veel interviewervaring opgedaan tijdens mijn eerste baan bij Defensie, waar ik 10 jaar werkte als selectiepsycholoog. Daarnaast heb ik een grote passie voor communicatie, taal en tekstschrijven, en ben ik geïnteresseerd in de ervaringen en verhalen van anderen. Ik zocht altijd naar een manier die bij me paste om mijn eigen ervaringskennis vanuit mijn psychische kwetsbaarheid door stemmingswisselingen op een passende wijze in te zetten. Dat ei kan ik hier goed kwijt.

Tijdens het gehele proces van onderzoek doen maak ik gebruik van die kennis en probeer ik deze zo kundig mogelijk in te zetten. Ik weet dat mijn ervaring niet voor iedereen geldt, maar kan wel goed invoelen met welke toon we mensen kunnen benaderen en hoe je omgaat met lastige emoties tijdens een gesprek. Een gelijkwaardige en respectvolle betrokkenheid met onze respondenten staat hoog in het vaandel. Meetellen is er uiteindelijk om de stem te laten horen van de mensen die ook willen meedoen in onze samenleving en zo van onderaf de zorg en dienstverlening te verbeteren. Dit is een mooie manier om iets bij te dragen aan een inclusievere wereld, want ik geloof in een diverse wereld waarin iedereen zijn plekje vindt.

Wat spreekt jou zo aan in onderzoek doen?

Claartje:
Ik vind onderzoek doen erg leuk omdat er zoveel verschillende aspecten aan zitten. Soms zitten we enorm onze hersens te breken over hoe we iets nou precies goed kunnen formuleren, en een andere keer gaan we naar een locatie van een Buurtteam om te kijken of ze daar een geschikte ruimte voor een interview hebben. Of je kunt bijvoorbeeld kiezen of je een interview wilt houden met iemand die het moeilijk heeft gehad, of dat je alleen de antwoorden op een vragenlijst wilt invoeren. Je kunt hier dus zowel heel theoretisch bezig zijn als heel praktisch.

Wat zijn jouw nieuwste inzichten over het werken bij Meetellen?

Ireen:
Dat de inzet van ervaringskennis binnen Meetellen op een heel bijzondere manier wordt meegenomen en zeer serieus wordt genomen. Op dit moment worden we zelfs door bekende onderzoeksbureaus ingehuurd als ‘critical friend’. We gaan dan in op hoe je mensen in een kwetsbare positie op de juiste manier aanspreekt. Of hoe je er mee om kan gaan wanneer emoties tijdens een gesprek hoog oplopen.

De manier waarop werkgevers omgaan met hun ervaringsdeskundigen maakt veel verschil in wat daar voor toegevoegde waarde uit komt. Bij Meetellen tellen de ervaringsdeskundigen volop mee. We beslissen alles samen en vormen een hechte club. Ook wordt er goed geïnvesteerd in scholing, zodat we steeds beter kunnen worden in ons vakgebied van onderzoek doen.

Site by Alsjeblaft!