amsterdam

Actueel

Terug

Niets over ons zonder ons

26 oktober 2022

Een bijzondere bijeenkomst waar juist de mensen met een (vaak) lastige ervaring het hoofdpodium kregen. Sander, Ireen en Jeroen zijn namens Meetellen naar Utrecht afgereisd.

Op 10 oktober 2022 was Meetellen van de partij in het mooie Centraal Museum in Utrecht bij een bijeenkomst van kennisinstituut Movisie en kenniscentrum en A&O fonds SBCM. Een bijzondere bijeenkomst, mede omdat deze keer niet de beleidsmakers, uitvoerders en onderzoekers het hoofdpodium kregen, maar juist de mensen met een (vaak) lastige ervaring rondom de toegang tot de arbeidsmarkt vanwege psychische of lichamelijke uitdagingen.

Stigma, toegankelijkheid en werk

Onder leiding van dagvoorzitter Rick Brink bespraken we de thema’s stigma, toegankelijkheid en werk – die regelmatig spelen bij toegang tot de arbeidsmarkt voor mensen met een zogenaamde beperking. Na een inleiding en een korte quiz kregen de sprekers podium voor hun verhaal over hun – vaak bijzondere – weg naar werk. De inspirerende verhalen lieten helpende factoren zien, maar ook veel belemmeringen.

Meetellen on stage

Sander en Ireen mochten ook het podium op waar Sander zijn ervaringen over stigma en zelfstigma uit de doeken deed. Hij kon goed aangeven hoe dat zijn proces richting werk tot nu beïnvloedt. Ireen had hierin de rol van interviewer en vertelde meer over hoe intern bij Meetellen wordt gewerkt.

Aansluitend werd in kleinere groepjes verder gediscussieerd over de onderwerpen die naar boven kwamen drijven, zoals de behoefte aan meer maatwerk en de (on)mogelijkheden hiervoor binnen bestaande wet- en regelgeving.

Bij de afsluiting van de dag was iedereen geïnspireerd door de uitwisseling van elkaars ervaringen en kennis. Met de opbrengst gaan Movisie en SBCM verder aan de slag en mogelijk krijgt deze dag nog een vervolg. Voor de bijdrage van Meetellen was veel waardering en er was veel interesse voor de manier waarop Meetellen onderzoek doet, dus wie weet wat hier in de toekomst nog uit voortvloeit!

Site by Alsjeblaft!