Op 17 februari gaf Tim ’S Jongers op uitnodiging van het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis (ANE) en de Vrijwilligersacademie in de Keizersgrachtkerk de masterclass ‘Natuurlijk Ervaringskennis!’. Tim (1981), van origine Belg, is politicoloog, bestuurskundige en publicist. Hij schreef het boekje ‘Beledigende Broccoli’ en schrijft ook voor de Correspondent. Sinds 1 september 2022 is Tim directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk onderzoeksbureau van de Partij van de Arbeid. Zijn aandacht en werk richt Tim op de verschillen in de samenleving en hoe deze verschillen te overbruggen onder andere met ervaringskennis.
Meetellen vervulde op het event een belangrijke rol. Teamleden Dora en Esmeralda stelden de eerste vragen aan Tim op het podium. Publieksvragen werden door Sander met de microfoon bediend. De opkomst was gevarieerd: van gemeenteambtenaren tot ervaringsdeskundigen waren aanwezig.hoop-vollen en hoop-lozen
Tim trapte de bijeenkomst af met een kort praatje. Hij vertelde dat er in onze samenleving momenteel sprake is van een steeds verdergaande kloof tussen ‘hooplozen’ en ‘hoopvollen’. Slechts 15% van de burgers (de hoopvollen) neemt alle belangrijke beslissingen op basis van hun wetenschappelijke- professionele- of beleidsmatige kennis. Als groep kenmerken zij zich doordat zij bovengemiddeld gezond en tevreden zijn over het eigen leven. Van het leven van de mensen waarover zij beslissen weten alleen zij vaak nauwelijks iets. Zo komt beleid vanuit selecte normen en waarden tot stand dat ver af staat van de praktijk van de levens van de mensen voor wie het beleid gemaakt wordt. Door ook ervaringskennis te gaan waarderen kennisbron naast eerder genoemde kennisbronnen kan dit worden voorkomen en opnieuw een brug worden geslagen tussen de ver uiteengelopen werelden.
wat kan anders?
Na wat eerste vragen van Esmeralda en Dora was er ruimte voor de aanwezigen om hun vragen te stellen aan Tim. Er ontstond een vraaggesprek over hoe ervaringskennis gezamenlijk een plek krijgt in Amsterdam. Gemeente en organisaties zouden voortaan bijvoorbeeld ook kunnen selecteren op basis van ervaringen, in plaats van enkel op diploma’s. Misschien zijn er mensen in de organisatie die willen bijdragen (bijvoorbeeld schoonmakers). Waarom bieden we hen geen opleiding of ontwikkelbudget zodat zij zich verder kunnen ontplooien.
Als onderzoekers vinden wij het onze taak zo goed mogelijk de verhalen van mensen op te halen. Door ons oor te luisteren te leggen bij waar het voor mensen misgaat kunnen we leren wat er wel nodig is. Daarom houden we mensen hun ervaringen altijd centraal in het onderzoek dat we uitvoeren.
ervaringskennis omarmen
Tim sloot de bijeenkomst af met een oproep aan het netwerk en alle andere aanwezigen om samen ieder vanuit zijn rol verder na te blijven denken en in gesprek te gaan over hoe er toegewerkt kan worden naar een systeem waarin ervaringskennis steeds meer wordt omarmt.
Zo was het een mooie inspirerende middag die we op z’n ‘Bels’ gezellig samen met Tim afsloten met een klein (alcoholvrij) biertje!
Wat we er uit mee nemen
Ireen van Meetellen was erbij en stelde vragen namens Meetellen. Zij heeft een uitgebreid verslag geschreven van wat er is gezegd. Lees hier het uitgebreide verslag op inhoud!