amsterdam

Actueel

Terug

onderzoek bestaansonzekerheid

22 maart 2023

Hoe kun je mensen met een arbeidshandicap helpen als ze niet volledig kunnen werken en zich onzeker voelen over hun bestaan. Onderzoekers spraken hierover met mensen die deze situatie meemaken en brengt hun ervaringen, gevoelens en wensen in beeld. We noemen dit “klantreizen”. Meetellen was betrokken bij dit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

Bestaansonzekerheid en begeleiding van mensen die vanwege een arbeidshandicap niet volledig kunnen werken. Klantreizen op basis van ervaringen, beleving en behoeften.

Meetellen heeft een kleine bijdrage geleverd aan het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar bronnen van rust en onrust bij groeiende bestaansonzekerheid van mensen met een arbeidshandicap. Meetellen heeft geadviseerd en getraind op de uitvoering van de klantreisinterviews. Dat is een methode waarmee de ervaringen van mensen met een arbeidshandicap in beeld zijn gebracht.

tussenrapport

In middels is er een tussenrapport gepresenteerd. In dit tussenrapport worden de resultaten van 22 interviews en twee groepsgesprekken met mensen van verschillende generaties – van 21 tot 69 jaar – beschreven. Via de klantreizen zijn belangrijke momenten in het leven van mensen in beeld gebracht. Dit heeft geleid tot een gedetailleerde beschrijving van de zeer wisselende ervaringen van deze groep mensen, met begeleiding en begeleiders op het gebied van werk, inkomen en participatie.

bevindingen

Mensen hebben vaak moeite om betaald werk te vinden vanwege hun beperking(en) en ervaren werkonzekerheid als een belangrijke bron van onrust. Ze vragen zich af of ze ooit nog betaald werk zullen vinden waarmee ze kunnen rondkomen.
De combinatie van betaald werk en uitkering leidt tot stress en onduidelijkheid over de financiële situatie. Respondenten hebben ervaring met schulden en de voordeurdelerskorting binnen de Participatiewet wordt ervaren als een onruststoker.
Financiële problemen zijn ook een bron van onrust, omdat het inkomen via een uitkering vaak te laag is en er vaak sprake is van schulden. Discriminatie, bureaucratie en gebrek aan regie worden ook als bronnen van onrust ervaren. Er is een wisselende ervaring met begeleiders en begeleiding.

vervolg

Het Verwey-Jonker Instituut doet nog verder onderzoek naar dit onderwerp tot 2024, gefinancierd door Instituut Gak. In 2021 verscheen al een literatuurstudie en in 2024 zal het eindrapport gepubliceerd worden.

Je kunt het tussenrapport downloaden om meer te weten te komen.

Site by Alsjeblaft!