amsterdam

Actueel

Terug

Teamdag

06 juli 2023

Half juni is het voltallige team van Meetellen Amsterdam weer bijeengekomen om op onze (inmiddels) favoriete plek: de Fruittuinen van West. Tijdens deze teamdag hebben we de kernwaarden van Meetellen, de samensturing binnen Meetellen én de onderzoeken & producten geëvalueerd.

Oké, het was niet zó warm als vorig jaar (zweetdag), maar toch was het een kleine sauna in het prachtige ‘Raathuis’ waar we vol passie en plezier gewerkt hebben. Een heerlijke zonnige lunch en een mooie omgeving zijn de randvoorwaarden om ontspannen en gezellig te kunnen werken. En dat hebben we gedaan!

samenwerken

Alle aspecten van onze samenwerking zijn deze dag voorbijgekomen. We zijn heel tevreden met de manier waarop we werken, met gezamenlijke besluitvorming en op de ‘in-principe-alles-samen’ wijze, en de vriendelijke manier waarop we met elkaar communiceren. Teamleden ervaren geen verschil tussen vrijwilligers en betaalde kracht en elk jaar zetten we weer een stap naar groei en ontwikkeling. Het is mooi om te merken dat sommige teamleden aangeven meer verantwoordelijkheid te willen nemen.

wat doen we wel en wat doen we zeker niet (meer)?

Wat we niet meer gaan doen is het panel een beetje laten voor wat het is, hen slechts af een toe een vraag stellen. We willen ook niet meer “ja” zeggen tegen krappe deadlines: we vinden het té belangrijk om tijd & aandacht te stoppen in de dingen die ook belangrijk zijn. We willen meer gaan samenwerken op kantoor en kennisworkshops organiseren, laten zien wat we doen, ons panel betrekken en misschien zelfs Meetellen verder uitbreiden in Nederland.

Mee-thode

Nog een geweldig idee is om onze manier van werken om te zetten in een methode. Wat doen we nou eigenlijk samen en wat zijn onze principes? Eén van de mooie dingen is toch dat we tijd willen blijven stoppen in het ontwikkelen van onze methode van werken: de Mee-thode. De kernwaarden hebben we nog eens met elkaar er uitgeschreven met een oefening. En niet verbazingwekkend, maar wel leuk, is dat veiligheid en gezelligheid boven aan het lijstje staan!

We denken niet dat het een utopie is om Meetellen als coöperatie neer te zetten. De vraag is wel wanneer je dat wil doen. Wij willen dat onze eigen manier van werken niet aangetast wordt en dat we ons daarin kunnen blijven ontwikkelen. Empowerment is het kernprincipe, dát willen we ook naar buiten uitdragen. Hoe we dat doen – in relatie tot de buitenwereld – is een proces van telkens weer proberen en ontdekken.

onderzoeken

In de loop der jaren hebben we zoveel verschillende onderzoeken gedaan dat het tijd werd om deze eens goed te evalueren. We hebben alle onderzoeken die we uitgevoerd hebben tegen het licht gehouden, waarbij onze missie het uitgangspunt was. Conclusie: we zijn heel tevreden zijn over wat we allemaal hebben bereikt over het uitvoeren van actie onderzoek, omdat iedereen in het land (en wij ook) er toch iets anders onder verstaat. Dus op zoek naar expertise.

Eigen onderzoek initiëren, stond ook lang op ons verlanglijstje. Via een oefening waarin we een soort Lagerhuis debat voerden hebben we voor- en tegenargumenten uitgewisseld. Daar kwam een mooie richtlijn uit naar voren. We doen alleen eigen onderzoek als er aan een aantal criteria wordt voldaan: er moet een groep zijn die nog niet gehoord is én er moet een onderzoeksvraag liggen waar nog geen antwoord op is. Dat we werken vanuit en aan de missie van participatief onderzoek, staat op de eerste plaats.

nog niet klaar

De tijd was natuurlijk veel te kort, daarom sluiten we af met de afspraak om over twee weken een vervolg te doen rond het thema ervaringsdeskundigheid. Super belangrijk voor Meetellen.

Ongelofelijk, wat een sterk team!

Site by Alsjeblaft!