amsterdam

Actueel

Terug

Masterclass Armoede bij ONSbank

08 december 2023

Namens meetellen was ik onlangs bij de derde en voorlopig laatste masterclass “armoede” bij de Vrijwilligersacademie. Door Sander, onderzoeker Meetellen

Succesfactoren

Namens meetellen was ik onlangs bij de derde en voorlopig laatste masterclass “armoede” van de Vrijwilligersacademie. Waar het bij de vorige bijeenkomsten ging over stigma en de inzet van ervaringsdeskundigheid bij het in kaart brengen en misschien wel oplossen van armoede onder jongeren, was deze sessie gericht op de succesfactoren van ONSbank.

Schuldrust

ONSBank is een organisatie die het gesprek aangaat met jongeren met schulden maar ook met de schuldeisers. Er wordt zes maanden schuldrust gegeven. In die periode kan iemand even tot zichzelf komen en zich met verschillende culturele en/of sportieve dingen bezighouden. Naast afleiding is er zo ook ruimte om te kijken waar iemands interesse ligt en in diezelfde periode wordt er met schuldeisers en de persoon in kwestie een plan gemaakt.

Impact

Meetellen doet onderzoek naar de impact in opdracht van OnsBank. Dat OnsBank een succes is is inmiddels duidelijk, maar wat zijn die succesfactoren en waar kan het misschien beter of anders?

Wat tijdens de bijeenkomst bleek is dat verschillende instanties zoals gemeente, schuldeisers, schuldhulpcoaches allemaal op verschillende manieren werken en ook veel onderzoek laten verrichten, maar van elkaars werkwijze en onderzoeksresultaten nauwelijks iets weten.

Leren van elkaar

Een mooie en belangrijke conclusie uit de bijeenkomst is dan ook om meer van elkaar te leren en elkaar aan te vullen. Lees elkaars onderzoeksrapporten. Leg ze over en in elkaar en vind een manier waarop jongeren met schulden (nog) beter geholpen kunnen worden.

Er zijn werkwijzen en ideeën genoeg alleen botsen die nu nog te vaak of is er geen weet van elkaars werkwijze. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat het traject van OnsBank na zes maanden niet voortgezet kan worden bij de gemeente. Iemand van de gemeente liet weten dat zij hun eigen traject hebben en dat jongeren met schulden opnieuw een geheel traject moet starten. Iedereen in de zaal was het er wel over eens dat dat natuurlijk niet hoeft en zonde is van tijd en energie. Vooral die van de jongere Amsterdammer in financiële nood.

Het was een mooi gesprek met veel wederzijdse inzichten.

Meer weten over ONSbank, kijk hier

Afbeelding van Sly via Pixabay

Site by Alsjeblaft!