amsterdam

Actueel

Terug

Op (onder)zoek naar ervaringskennis

19 juni 2024

Bij Meetellen zetten we onderzoek als instrument om alle stemmen gehoord te krijgen. Wat we leren delen we in de Kring Onderzoek van het Amsterdams Netwerk Ervaringskennis. Hier kijken we samen met andere onderzoekers hoe ervaringskennis beter gebruikt kan worden in onderzoek.

De kring wil ervaringskennis een sterkere plek geven door onderzoek. We bedoelen daar niet mee: respondenten vinden en bevragen. We richten ons op onderzoek waarbij ervaringsdeskundigen vanaf het begin betrokken zijn en van invloed zijn op het hele onderzoeksproces.

Wat hebben we geleerd?

Participatief Onderzoek
Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we besproken hoe ervaringsdeskundigen verschillende rollen kunnen hebben, van deelnemers tot mede-onderzoekers. Door hen vanaf het begin te betrekken, krijgen we betere en diepere inzichten. Dit betekent dat de ‘klassieke’ onderzoeker soms een andere rol krijgt, meer een projectleider of procesbegeleider die zorgt dat alles goed verloopt.

Trends en Thema’s
We komen uitdagingen tegen zoals tijdsdruk, weinig geld en weerstand van opdrachtgevers. Vaak wordt de waarde van participatief onderzoek niet erkend, waardoor ervaringskennis niet volledig wordt benut. Want hoe weten we of ervaringskennis goed wordt gebruikt in onderzoek waar we aan bijdragen?
Er wordt belang gehecht aan een gemeenschap van ervaringsdeskundige mede-onderzoekers. En we beseffen dat we deel uitmaken van een lange traditie van ervaringskennis en -deskundigheid.

Wat gaan we doen?

Op zoek naar hoe we de beweging binnen het onderzoeksdomein kunnen versterken zien we drie belangrijke lijnen:
1. Binnen-buiten: ruimte creëren voor ervaringskennis en waardevol onderzoek binnen het bestaande systeem.
2. Bewustwording: het bewustzijn vergroten van onze missie en een sterke gemeenschap van ervaringsdeskundige onderzoekers vormen.
3. Kwaliteit: criteria opstellen voor goed onderzoek en ervoor zorgen dat het perspectief van de ervaringsdeskundige wordt meegenomen.

We willen ervoor zorgen dat ervaringskennis beter wordt gebruikt in onderzoek en dat we positieve veranderingen in Amsterdam kunnen realiseren. Samen bouwen we aan een toekomst waarin ervaringskennis volledig wordt erkend en benut.
Heel waardevol om zo met onderzoekers van verschillende onderzoeksinstellingen van gedachten te kunnen wisselen. Kennis delen – daar gaat het om!

Afbeelding van Sameera Madusanka via Pixabay

Site by Alsjeblaft!