
bijzonder concept
Wat De Buitenhof bijzonder maakt is dat iedereen een zelfstandige woonruimte heeft met eigen badkamer en keuken. En huisdieren en kinderen mogen mee. Een eigen plek waar mensen even op adem kunnen komen. In het pand zijn medewerkers van WPI (Werk, Participatie en Inkomen) en FIBU (budgetbeheer) aanwezig bij wie de tijdelijke bewoners binnen kunnen lopen voor ondersteuning. De Buitenhof is specifiek bedoeld voor mensen die economisch dakloos zijn, daarmee wordt bedoeld dat ze – naast dat ze geen woning hebben – geen andere grote zorgvragen hebben. Vanuit de Buitenhof kunnen zij op zoek naar vaste woonruimte. Bewoners mogen er een jaar verblijven en krijgen ondersteuning bij het vinden van woonruimte.
op pad om mensen te spreken
Meetellen werd gevraagd om te onderzoeken welke impact een verblijf op de Buitenhof heeft op het leven van de tijdelijke bewoners. Hoe verandert hun leven hier? En hoe kijken ze naar de toekomst?
Voor dit onderzoek zijn we begonnen met een enquête, om aan zoveel mogelijk mensen feitelijke informatie te vragen. Via de enquêtes konden mensen zich opgeven om mee te doen aan een interview. We hebben van alles gedaan om zoveel mogelijk mensen te bereiken: posters opgehangen, oproepen geplaatst in Whatsapp-groepen en we zijn meerdere keren op locatie aanwezig geweest om daar mensen aan te spreken. Ook de medewerkers van De Buitenhof helpen mee om mensen te werven.
opvallend
Wat ons opvalt is dat veel bewoners hun verhaal graag willen vertellen. Sommigen omdat ze dankbaar zijn voor de kans die ze hier krijgen, anderen omdat ze hopen dat plekken als De Buitenhof behouden blijven voor anderen in nood. En hoewel er natuurlijk altijd punten van kritiek zijn – zoals geluidsoverlast of de onzekerheid over de toekomst – overheerst tot nu toe het besef dat deze opvangplek echt een verschil maakt.
De interviews doen we op locatie, mensen geven zelf aan welke plek hun voorkeur heeft. Vaak willen bewoners ons ontvangen in hun eigen appartement. Dat heeft volgens ons wel een meerwaarde. Je krijgt dan wel echt een goed beeld van de impact die zo’n thuis op mensen heeft. Je hoort het niet alleen, maar je ziet het ook: wat voor ruimte het is, hoe ze zich daar bewegen en hoe ze zich daar voelen.
Veel mensen zijn blij met de rust die ze tijdelijk hebben, sommigen hebben al een nieuwe woning gevonden. Maar er zijn ook mensen die nog geen idee hebben waar ze hierna naar toe moeten en zich veel zorgen maken. Lukt het wel om binnen een bepaalde tijd iets nieuws te vinden? De Buitenhof is in mei 2024 geopend, voor veel bewoners is dat jaar dus nu bijna om. We doen nu ook erg ons best om niet alleen de succesverhalen te horen, maar ook de mensen te spreken die straks weg moeten uit de Buitenhof zonder dat zij een nieuwe woning hebben. Hoe kijken zij terug op hun verblijf op de Buitenhof?
dakloosheid kan iedereen overkomen
Uitkomsten van het onderzoek kunnen we nog niet delen, want het onderzoek is nog in volle gang. Maar een belangrijk inzicht uit de vele gesprekken met mensen die hun huis kwijt zijn geraakt is dat dakloosheid echt iedereen kan overkomen. De stereotype beelden van een dakloze kloppen vaak niet. We spreken jonge mensen, ouderen, ouders met kinderen, mensen met een achtergrond in de horeca, de zorg, of met een eigen bedrijf. Een paar tegenslagen kunnen genoeg zijn om je woonplek kwijt te raken. Daarnaast blijkt dat buiten Amsterdam een woning vinden lang niet altijd de ideale oplossing is. Mensen laten hun netwerk, hun werk en hun vertrouwde omgeving achter. Op papier klinkt het goed: ‘Daar zijn meer woningen beschikbaar.’ In de praktijk is de stap vaak enorm groot. Daarnaast is het woningaanbod in andere steden niet per se gemakkelijk toegankelijk.
Na de interviews met huidige bewoners voeren onderzoekers van Meetellen voor de zomer nog gesprekken met ex-bewoners om erachter te komen wat hun situatie is nadat ze bij de Buitenhof vertrekken. Meetellen verwacht het onderzoek in het najaar van 2025 af te ronden.