
Sinds 2021 bestaan de buurtteams in Amsterdam. Voor het onderzoek ‘Halverwege de opdracht’ hielp Meetellen StoryConnect met het ophalen van verhalen van bezoekers en medewerkers van de buurtteams. De afsluitende bijeenkomst van het onderzoek werd door een breed publiek bezocht. Onder de ongeveer 40 geïnteresseerden bevonden zich Amsterdammers, ervaringsdeskundige buurtteammedewerkers, professionals van Markant en andere ketenpartners, ambtenaren vanuit de gemeente Amsterdam en onderzoekers.
Leren van verhalen
De gemeente en de wijkteams wilden leren van hoe de buurtteams tot nu toe hebben gewerkt. Met een speciale onderzoeksmethode, de ‘narratieve evaluatie’, werden via een digitaal vertelpunt meer dan 400 verhalen van Amsterdammers en buurtteammedewerkers opgehaald. Samen met bewoners, buurtteammedewerkers, managers en ambtenaren werden deze verhalen besproken in groepsbijeenkomsten. Op basis daarvan kwamen er acht belangrijke inzichten naar voren. Deze werden gepresenteerd door Eileen.
Uitdagend vertelpunt
Meetellen heeft haar uiterste best gedaan om binnen dit onderzoek de stem van de Amsterdammer zo goed mogelijk te laten doorklinken. Het invullen van een verhaal in een zogenaamd vertelpunt leek ons met name voor Amsterdammers die niet (digi)taal vaardig zijn een té grote uitdaging. Daarom fietsten de teamleden van Meetellen een aantal weken lang langs diverse buurthuizen en buurtteams, woonvoorzieningen of andere locaties waar we Amsterdammers konden treffen die ervaring hadden met de dienstverlening van het buurtteam. We spraken veel mensen en gingen een praatje met hen aan. Als mensen contact hadden (gehad) met een buurtteam, vroegen we hen of ze mee wilden doen aan dit onderzoek en vulden samen met hen het digitale vertelpunt in.

Duiden van verhalen
Meetellen hielp ook mee met een omvangrijke duiding sessie – een bijeenkomst waarin samen werd gekeken naar de betekenis van de opgehaalde verhalen – en ons team ondersteunde bij het voorbereiden van de analyse. Daaruit kwamen veel inzichten naar boven, die te lezen zijn in een samenvatting. De publieksversie van het volledige rapport is later op te vragen bij de gemeente of terug te vinden op wijknetwerken.amsterdam.
Professionele vriend
Eén van deze inzichten is dat voor de Amsterdammer die met een hulpvraag bij een buurtteam aanklopt, nabijheid en een helder en ‘warm’ contact van grote waarde zijn. Dat vraagt om tijd, aandacht en ruimte voor de professional. De grote administratieve druk waarmee de buurtteammedewerker te maken heeft, zorgt er helaas voor dat deze menselijke behoefte regelmatig onder druk komt te staan. Volgens ons is dit een belangrijk dilemma. Dit benadrukten gelukkig ook Nynke Vlieger, bestuurder bij Buurtteam Centrum en Pieter Reimer, afdelingsmanager armoedebestrijding bij de gemeente. Fijn om te zien dat het belang van deze uitkomsten erkend wordt!