amsterdam

Actueel

Terug

update zeggenschap in de zorg

27 maart 2023

Wat zijn verschillende manieren waarop je als WMO organisatie de invloed van je cliënten kan organiseren? Best een ingewikkeld vraagstuk, want wat is hun ‘invloed’ eigenlijk? Hoe benutten organisaties de ervaringskennis van cliënten in hun beleid?

Meetellen zoekt naar zeggenschap

De gemeente Amsterdam vroeg Meetellen dit vraagstuk te onderzoeken. En daar gaven wij natuurlijk graag gehoor aan!
Om dat ingewikkelde vraagstuk te tackelen is door teamlid Dora Weijers eerst een literatuurstudie uitgevoerd. Daaruit werd duidelijk dat invloed en zeggenschap van mensen afhangen van hoe goed de randvoorwaarden voor invloed zijn geregeld, in hoeverre het ingebed is in de organisatie en of het gedragen wordt door de cultuur van de organisatie.

Met het hele team hebben we vervolgens meerdere sessies besteed om erachter te komen hoe dit er in de praktijk uit zou kunnen zien. Daaruit concludeerden we dat belangrijke voorwaarden voor zeggenschap zijn dat een organisatie invloed en zeggenschap serieus neemt, dat er transparant gehandeld moet worden en dat medezeggenschap toegankelijk moet zijn.

De praktijk in

Na deze twee fasen zijn we er nu klaar voor om met goedgevulde rugzak de praktijk in te gaan. We kijken een dagje mee in de keuken bij tien verschillende Wmo-organisaties. De eerste dagen zijn inmiddels geweest, en dat was een groot succes. Door met cliënten, professionals op de vloer, managers en directieleden in gesprek te gaan halen we een schat van data op en krijgen we een goed beeld van hoe invloed in de organisatie geregeld is.

“Voor mij betekent invloed dat ik mijn eigen idee kan ontwikkelen”

Verschillende teamleden zijn in dit onderzoek betrokken bij het ophalen van de data. Wanneer we bij alle 10 organisaties zijn langs geweest analyseren we met het hele team alle informatie en duiken we in de verschillende manieren die we zijn tegengekomen waarop de organisaties de invloed van deelnemers organiseren.

“Soms lijkt het alsof mensen niet willen meedoen. Maar met sommige mensen moet je eerst even gaan zitten, in gesprek. En dan kom je erachter dat ze toch allerlei ideeën hebben.”

Met de resultaten helpen we de gemeente maar hopelijk ook (andere) organisaties door te laten zien op welke wijze je als organisatie de invloed en zeggenschap van deelnemers kan organiseren.

Site by Alsjeblaft!