amsterdam

Actueel

Terug

Workshop Eigenaarschap van je eigen Zorg

30 juni 2023

In de Week van de participatie (eind juni) heeft Meetellen een workshop georganiseerd over het onderzoek (mede) zeggenschap in de (wmo) zorg. In deze workshop lichtte Meetellen een tipje van de sluier op over de eerste resultaten.

De workshop was van begin tot eind interactief, waarin we eerst samen met de deelnemers hebben gereflecteerd over wat medezeggenschap eigenlijk is. Iedereen bleek daar zo zijn of haar eigen beeld bij te hebben, alhoewel de meesten toch het eerste bleken te denken aan raden en commissies in zorginstellingen.

Een onderzoek door case studies

We begonnen met een korte uitleg wat het onderzoek inhield: een literatuurstudie over medezeggenschap in de zorg en de 10 diverse zorgorganisaties die we hebben bezocht. Daar hebben we mensen gesproken in alle gelederen van de organisatie, inclusief deelnemers, over de invloed van cliënten op de uitvoering van de zorg.

Resultaten werden herkend

De resultaten werden goed herkend door de verschillende deelnemers. Er ontstond een mooi gesprek over het belang van zeggenschap en hoe je dat goed doet. Voor een organisatie is het in eerste instantie belangrijk ervanuit te gaan dat mensen invloed willen. Dan kan je gaan nadenken hoe je de mensen in je organisatie kan bereiken, en vooral hoe je vervolgens ze betrokken kan krijgen. Dat is voor sommige organisaties in essentie uitdagender dan andere organisaties, bijvoorbeeld door de aard van de ondersteuning of de omvang van de organisatie.
Het aller belangrijkste is dat je het niet ‘van je af organiseert’, maar dat (mede)zeggenschap onderdeel is van het dagelijks werk. Het serieus nemen van feedback van cliënten, leidt dan weer tot meer betrokkenheid en meer medezeggenschap.

Model voor reflectie

We sloten af met het voorleggen van een model dat voortkomt uit het onderzoek. Een model dat handvatten biedt het schept denkkaders over hoe een organisatie medezeggenschap nu organiseert en waar je misschien naartoe zou willen werken.
De reacties op het model waren enthousiast: dit is een heldere tool die iedereen kan gebruiken! Wanneer het rapport door de projectgroep is vastgesteld, zullen we beginnen aan een presentatieronde en dialoog over dit onderwerp in de stad. Dus let op in september en sluit aan.

Site by Alsjeblaft!