amsterdam

Bekijk hier ons onderzoek

Terug

Monitor dak- en thuisloosheid 2022

01 juli 2023

Meetellen voert in opdracht van de gemeente Amsterdam een vierjarig beleidsmonitor onderzoek uit. Hoe ervaren Amsterdammers die dak- of thuisloos zijn (geweest) de ondersteuning die zij ontvangen?

Het onderzoek is onderdeel van een vierjarige evaluatie van het beleid van de gemeente Amsterdam. Het eerste jaar interviewden onderzoekers van Meetellen 34 mensen over hun ervaringen.

complex systeem belemmert maatwerk en eigen regie

Uit de verhalen blijkt onder andere dat geïnterviewden over het algemeen weinig overzicht hebben over de mogelijkheden die er zijn. Het systeem van regels en regelingen is complex en er zijn veel verschillende organisaties, waardoor het vaak een zoektocht is om de juiste ondersteuning te vinden. Geïnterviewden voelden zich regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd. Daarnaast zijn er vaak lange wachttijden. Het complexe systeem van regels, regelingen, procedures en verschillende instanties en organisaties werkt belemmerend voor het leveren van maatwerk. Het zorgt er ook vaar dat mensen zich overgeleverd voelen aan regels en procedures.

behoefte aan praktische en emotionele ondersteuning

Uit de interviews blijkt dat er behoefte is aan praktische hulp, maar ook aan emotionele ondersteuning. Een luisterend oor, begrip en gelijkwaardig en informeel contact zijn voor geïnterviewden essentiële voorwaarden voor goede ondersteuning.

vervolg

De uitkomsten van het eerste jaar zijn beschreven in een rapportage en gedeeld met de gemeente en betrokken organisaties. De komende jaren zullen we jaarlijks ongeveer 30 mensen interviewen over hun ervaringen.

Lees hier het onderzoeksrapport met de uitkomsten van 2022.

oproep

Ook dit jaar zijn wij weer op zoek naar mensen die ervaring hebben met dak- of thuisloosheid (in het afgelopen jaar), of mensen die dreigen dak- of thuisloos te raken. Wil jij je ervaringen delen in een interview? Of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op via amsterdam@meetellen.nl of bel, sms of app naar Marleen: 06-214 92774.

Site by Alsjeblaft!